…Les fòbies…

En aquest post faré una introducció a les fòbies, ja que com veureu és un tema bastant ampli a tractar, d’aquesta manera ens posarem en situació per a futures publicacions més específiques.

La fòbia és un trastorn de la salut emocional/ psicològica que es caracteritza per una por intensa i desproporcionada davant d’objectes o situacions concretes, és a dir, una exageració d’una experiència comuna en tots els éssers humans. La podríem definir com un perill intern, irracional, intens i incontrolable que bloqueja el desenvolupament de la persona, arribant així a limitar-la i afectant fins i tot la relació amb l’entorn i els éssers estimats.

Sin título.pngPer poder acabar d’entendre bé que és una fòbia hem de diferenciar-la de la por i de l’ansietat per tal de saber-ne l’origen i els desencadenants.

La por és una emoció bàsica comuna, pròpia de l’evolució i necessària per mantenir-nos vius. Ens alerta d’un perill i ens prepara per enfrontar-nos-hi o per evitar-lo si és excessiu. És a dir, ens ajuda a protegir-nos en situacions de perill, tant real com imaginari (com per exemple una pel·lícula de por).

L’ansietat és una resposta d’anticipació involuntària de l’organisme que apareix davant d’estímuls tant interns com externs (pensaments, idees, imatges…) que són percebuts per la persona com un senyal d’alerta davant d’una amenaça o un perill per a la seva seguretat o al seu benestar.

Bé, un cop tenim els conceptes de por i d’ansietat clars, ara ja podem endinsar-nos amb la fòbia.Set of smileys

La fòbia sorgeix de l’ansietat que es genera davant de situacions o d’objectes molt precisos, juntament amb l’evitació per part de la persona que es troba en aquesta situació. En aquests casos, per evitar l’ansietat que li provoca la fòbia, intenta evitar l’estímul, creient que d’aquesta manera aconsegueix eliminar-lo per complet, però aquest patró d’actuació genera més limitacions que beneficis a llarg termini. La fòbia és irracional, incontrolable i limitant. Aquests són els adjectius claus per diferenciar una por d’una fòbia.

Resumint la por és una emoció indispensable per a la supervivència, l’ansietat és una experiència comuna en qualsevol ésser humà i en petites proporcions pot resultar fins i tot beneficiosa, i les fòbies són un trastorn que no genera cap tipus d’avantatge, sinó al contrari, genera molts danys.

Com que ja sabem d’on sorgeixen les fòbies i què les causa, ara parlarem sobre alguns dels tipus de fòbies que hi ha ja que n’hi ha de diferents i es poden classificar en funció de l’estímul que la desencadena.

 • Les fòbies específiques:
  • Animal: la por a certs animals o insectes,. Per exemplfobiae: por a les aranyes (aracnofobia), als gossos (cinofobia), als insectes (entomofobia), als animals (zoofòbia).
  • Ambiental: la por a situacions pròpies de l’entorn natural o fenòmens climàtics, per exemple: a la foscor (nictofonia), a la mort (tanatofòbia), als trons, llamps… (astrafòbia).
  • Sang- Injeccions- Dany: por a la sang (homofòbia), injeccions (tripanofòbia), cirurgia o qualsevol intervenció invasiva.
  • Situacional: la por apareix davant de determinades situacions específiques com per exemple: volar (aerofòbia), estar en un lloc tancat (claustrofòbia) o les altures (acrofòbia).
  • Altres: no es classifiquen en cap dels altres subtipus, ja que engloben un ampli espectre d’estímuls.
 • La fòbia social. En aquest tipus, la por la generen les situacions socials, en les quals l’individu experimenta un gran malestar. Les més comunes poden ser la por a la gent (antropofòbia), la por a trobar-se sol (autofòbia),o la por a la multitud (demofòbia).
 • Les fòbies generalitzades: Són un trastorn mental amb el qual una persona sovint està preocupada o ansiosa respectes a moltes coses i li sembla difícil controlar aquesta ansietat, com per exemple en el trastorn d’ansietat generalitzada.

Cal tenir present que existeixen tantes fòbies com persones hi ha al món, ja que cada individu pot desenvolupar una fòbia diferent. També hi ha diferents símptomes i conductes que es poden observar en les persones que pateixen fòbia, com per exemple:

 • Símptomes fisiològics per activació del sistema nerviós simpàtic: sudoració, taquicàrdia, envermelliment, pal·lidesa, malestar estomacal, sequedat de boca, descomposició.
 • Símptomes característics de disfunció motora: veu tremolosa, rigidesa, ganyotes facials, moviments involuntaris tipus tics, etc.
 • Anticipació de conseqüències desfavorables o catastròfiques.
 • Conductes d’evitació o escapament, quan el subjecte es troba a la situació en concret, la que li provoca por intentarà fugir tan ràpidament com es pugui o ja directament evitarà aquella situació.

Si els símptomes i les conductes no són molt accentuats, podem no adonar-nos que estem patint fòbia a aquell objecte en concret i podem anar realitzant conductes d’evitació sense ser-ne conscients, però hem de tenir present que si no es tracten els símptomes/conductes, aquests es poden agreujar en el pas del temps.

Per tractar les fòbies s’elabora un pla de tractament individualitzat on l’objectiu principal és reduir l’ansietat de la persona, per això es treballa amb la relació entre els pensaments, emocions i conductes per poder arribar a detectar els pensaments negatius davant de l’estímul fòbic, arribant a modificar-los per uns altres de més adaptatius per enfrontar-se a l’estímul que li provoca por. També és primordial entrenar a la persona amb fòbia amb tècniques de relaxació i respiració per poder aconseguir una exposició gradual a l’estímul fòbic.

Podria seguir parlant i parlant sobre les causes, la simptomatologia, el tractament que podem utilitzar per eliminar les fòbies o almenys disminuir els símptomes d’ansietat perquè no ens condicionin amb el nostre dia a dia, però com ja he comentat al començament que és només una introducció i més endavant ja aniré publicant algun altre post més específic sobre alguna de les fòbies comentades anteriorment.

Tot i així no dubteu en deixar un comentari si esteu interessats en alguna fòbia en concret i intentaré fer una publicació relacionada amb les vostres inquietuds el més aviat possible.

Gràcies una setmana més per seguir llegint i aprenent una mica més sobre la psicologia.

Quant a PsicoEduca't

Graduada en psicologia, Postgrau en Psicopatologia Infanto- Juvenil, Màster en psicologia Clínica i de la Salut i Psicoteràpia Cognitiva- Conductual.
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s