-Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)-

Ha arribat el moment de parlar d’un dels temes més relacionats amb els adolescents i el principi de l’edat adulta. L’anorèxia, on hi ha una major incidència amb les noies encara que també se sol donar en els homes, els quals tenen major incidència en la bulímia. L’edat mitjana de l’anorèxia és entre els 14 i als 18 anys i la de la bulímia entre els 18 i els 25 anys.

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) els definim quan la vida d’una persona anorexia_portada_cofares_23032017_consaludestà centrada principalment en el menjar, el pes i la imatge corporal i no només s’ha de tenir en compte quan existeix un baix pes, sinó que també es poden donar casos de persones amb aquest trastorn amb un Índex de Massa Corporal (IMC) normal. Els tipus de TCA que podem trobar són:

  • Anorèxia Nerviosa (AN): es caracteritza per una pèrdua important de pes, alteracions en el cicle menstrual i un descens dels nivells de l’hormona sexual als homes, alteració de la imatge corporal, negació dels riscos de la seva actitud amb la salut, obsessions i control, irritabilitat i frustracions en l’estat d’ànim.
    • AN restrictiva, es limita a la restricció de la dieta, no hi ha mètodes purgatius (vòmit), però   que apareix un excessiu exercici físic.
    • AN purgativa, es realitzen conductes purgatives (vòmits) després d’ingerir petites quantitats de menjar.
  • Bulímia Nerviosa (BN): es caracteritza principalment per la presència de conductes purgatives i d’afartaments, els quals es b3-1080x675.jpgdefineixen com una ingesta descontrolada en un temps molt curt de grans quantitats de menjar. També existeixen alteracions de la imatge corporal, impulsivitat i una alta insatisfacció amb ell/a mateix/a.
  • Trastorn de la conducta alimentària no especificat: en aquest grup s’engloben les persones que compleixen els criteris per a l’ansietat nerviosa però amb una menstruació regular i /o es manté el pes dintre dels límits de la normalitat. També es podria posar en aquest grup quan es compleixen els criteris de bulímia nerviosa però els afartaments amb purgació es donen de manera aïllada. Existeix una fòbia a una gran majoria d’aliments o també a mastegar, però no tragar grans quantitats de menjar.
  • Trastorn per afartament: es caracteritza per la presència d’afartaments i amb gran voracitat, menjar a soles per amagar les ànsies de menjar, l’absència de conductes compensatòries i el sobrepès.

En els trastorns de la conducta alimentària hi ha diversos components implicats, el conductual, l’emocional i/o personal i sobretot el cognitiu.
Les persones que presenten TCA és possible que presenten pensaments distorsionats, és a dir, pensaments que no corresponen amb la realitat, en relació al seu cos i al seu pes, a més de patir una alteració de la percepció de la gana i de la sacietat, provocant una vinculació directa entre l’autoestima i estar prim.
També pateixen una excessiva preocupació al voltant del menjar i de la seva figura física, disminueixen l’atenció, la concentració, la memòria i la comunicació i això els porta a obtenir dèficits en les habilitats socials, augmenta la conflictivitat familiar, els problemes de parella, l’aïllament, la disminució de cites i els contactes socials.

vigorexiaPel que fa al sexe masculí, hi ha menys incidència i per això existeix un retràs en el diagnòstic, també hi ha pitjor consciència de malaltia i alhora dificultat per acceptar ajuda terapèutica. En aquest sexe en els últims anys hi ha hagut un increment de vigorèxia. Aquest trastorn es caracteritza per l’obsessió d’aconseguir un cos musculós.

El TCA també es pot donar en nens, encara que en aquest cas no té relació amb les preocupacions sobre el pes i la figura, sinó que va relacionat a la ingesta de substàncies no nutritives com per exemple la terra, la dificultat per menjar adequadament, la qual va lligada amb la incapacitat per augmentar de pes amb nens menors de 6 anys. L’alteració de l’estat d’ànim associat a l’evitació d’aliments, la varietat molt reduïda d’aliments i molt poca disponibilitat per tastar-ne de nous i la ingesta de quantitats més petites del normal per a la seva edat.

En els trastorns de la conducta alimentària solen aparèixer problemes físics com per exemple l’anèmia, les palpitacions, la pèrdua del cabell i massa òssia, les càries, l’esofagitis i la interrupció de la menstruació. També poden anar associats a altres trastorns psicològics com per exemple la depressió, els trastorns d’ansietat, el trastorn obsessiu- compulsiu i l’abús per substàncies.

El paper del psicòleg és vital en el tractament dels trastorns alimentaris. Les funcions principals seran identificar els problemes importants que requereixin atenció i desenvolupar un pla de tractament, així com ajudar al pacient a reemplaçar els pensaments i conductes destructives en altres de més positives. Sin títuloTot i així, la intervenció no serà la mateixa per a cada tipus, ni per a cada persona, però anirà enfocada a realitzar pautes nutricionals i psicoeducatives sobre l’alimentació i del pes, en el cas de patir anorèxia nerviosa. I en el cas de patir bulímia, s’intentarà aconseguir un canvi de comportament, reduir la restricció i desenvolupar activitats cognitives d’afrontament. En tots casos sí que es portarà a terme un mateix punt, el de prevenció a les recaigudes perquè és molt important en aquest anticipar-nos a les possibles recaigudes.

Tanmateix, es recomana la participació activa de la família perquè tots han de conèixer i entendre el trastorn per tal de poder afrontar els dubtes. En gairebé tots els casos es recomana la implicació dels pares en el procés terapèutic.

Fins aquí el tema d’avui, espero haver pogut resoldre els vostres dubtes sobre aquest trastorn. Si voleu informació més concreta o teniu inquietuds en altres trastorns comenteu i intentaré fer-ne un d’específic. Comentar-vos que durant aquests mesos vinents només penjaré un post al mes. Bon estiu a tothom i a disfrutar!!!

Quant a PsicoEduca't

Graduada en psicologia, Postgrau en Psicopatologia Infanto- Juvenil, Màster en psicologia Clínica i de la Salut i Psicoteràpia Cognitiva- Conductual.
Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a -Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)-

  1. Retroenllaç: -Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)- — PsicoEduca’t | PsicoEduca't

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s